laminaat

Waar moet laminaat in een huurwoning aan voldoen?

Heb jij reeds een huurwoning of ga je er binnenkort een huren? Dan is het eerste waar je aan denkt natuurlijk de vloer. De meeste mensen die een huurwoning betrekken kiezen voor laminaat op de vloer, en dat is heel begrijpelijk. Het is nu eenmaal de meest betaalbare optie, en je hebt er ontzettend veel keus in. Overigens kun je ook wat meer geld uitgeven aan een extra luxe laminaatvloer, maar in zo’n geval is het misschien beter om te kiezen voor PVC. Dat is een net wat duurzamer materiaal en van iets betere kwaliteit.

De ondervloer voor laminaat

Zeker als je in een appartementencomplex gaat wonen is het ontzettend belangrijk dat je de juiste ondervloer kiest voor jouw laminaatvloer. Lopen op laminaat kan namelijk behoorlijk gehorig zijn, en met dat geluid mag je je buren absoluut niet lastigvallen. Er worden dan ook door woningbouwverenigingen eisen gesteld aan het type ondervloer dat je moet hebben om de geluidshinder zoveel mogelijk te verminderen. Bij een laminaat showroom of in een bouwmarkt kunnen ze je precies vertellen welke eisen dat zijn, en welke ondervloer dus geschikt is onder de het laminaat van jouw keuzes. Overigens hangt het type ondervloer dat je moet hebben ook af van hoe glad de ondergrond is. Hoe meer oneffenheden erin zitten, hoe dikker de ondervloer moet zijn, dus houd dat ook in de gaten en check voordat je de vloer gaat kopen hoe de ondergrond er uitziet.

Zelf een laminaatvloer leggen of laten doen?

Het is misschien wel de meest gestelde vraag over laminaat: kun je het zelf leggen of moet je dat laten doen? In principe zijn dit soort vloeren ervoor gemaakt om zelf te kunnen leggen. Dit is echter lang niet zo gemakkelijk als het lijkt, en vereist wat oefening en handigheid. Als je geen haast hebt en je werkt secuur dan kun je het prima zelf, zelfs als je het nog nooit gedaan hebt. Heb je echter twee linkerhanden en wil je het laminaat er het liefst zo snel mogelijk in hebben liggen? Huur dan iemand in om dat klusje voor je te klaren. Doorgaans kan dat bij dezelfde winkel of aanbieder als waar je de vloer hebt gekocht. Informeer dus even naar de mogelijkheden.

De voor- en nadelen van laminaat

Een laminaatvloer kan er heel mooi uitzien, maar de goedkope varianten kunnen helaas snel slijten. Als je alleen woont en je hebt geen kinderen of huisdieren dan is dat geen probleem. Heb je echter een druk gezin of ben je zelf niet zo voorzichtig? Dan kun je beter een wat duurdere variant aanschaffen. Daar heb je dan veel langer plezier van, en dat is zeker aan te raden als je van plan bent om jarenlang in deze huurwoning te blijven zitten. Maak het laminaat af met mooie, bijpassende plinten, en je kunt jaren vooruit. Meestal zijn de bijpassende varianten platte plintjes die je met behulp van een lijmstrip op de vloer kunt plakken. Je kunt echter ook kiezen voor hogere plinten, in wit of zwart. Het is maar net wat je mooi vindt en hoeveel geld je uit wilt geven aan deze afwerking van je laminaatvloer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *