Hoe kan ik energiezuinig de was doen?

De was doen kost nou eenmaal veel energie en water. Maar er zijn verschillende manieren om meer bewust om te gaan met de was. Door te kiezen voor een zuinig apparaat (energielabel A) en een zuinig programma en efficiënte wasmiddel kan je al veel besparen. In deze blog lees je er alles over.

Zuinig de was doen, hoe werkt dat?

Tegenwoordig zijn wasmachines erg ingewikkeld. Veel modellen werken met voorprogrammering, waarbij je voor elk type was een bepaald programma kunt instellen. Door zo optimaal mogelijk gebruik te maken van deze functie, bespaar je bij elke wasbeurt energie, en daarmee geld. Was zeer vuile kleding bijvoorbeeld samen. Was tips voor je wasmachine: neem de volgende factoren in overweging bij de sortering van de was:

De juiste wasmiddel

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je goede wasmiddel gebruikt. Bij voorkeur een duurzaam product waar je lang mee kunt. Op Wasmiddelaanbieding.com vind je een overzicht met de beste wasmiddel aanbiedingen die je gemakkelijk online kunt kopen. Op die manier kan je voordelig heel veel wasjes draaien.

Temperatuur

Hoe warmer het water, hoe schoner je kleding. Controleer de maximale temperatuur van het type stof dat je wilt wassen: alleen katoen en linnen kunnen een hoge temperatuur verdragen. Zijde krimpt bij een hoge temperatuur en wol kan gaan vervilten. Heet water maakt de was weliswaar witter, maar de machine verbruikt ook meer energie. Gebruik heet water bij voorkeur alleen voor zeer vuile spullen om energie te besparen. Je kunt vuile was ook apart laten weken in een bak met heet water voordat je ze in de wasmachine op een lagere temperatuur wast.

Wastijd

Was licht vervuilde was en tere stoffen als wol korter. Kleding die je bijvoorbeeld in de tuin hebt aangehad, heeft wat meer tijd nodig.

Bewegingskracht

Regelmatige beweging tijdens de wascyclus kan lingerie of wasbare wol beschadigen.

Belading

Je bespaart energie als je de wasmachine maximaal belaadt. Zorg er echter voor dat je de machine niet te vol stopt, omdat de kleding dan niet meer los kan bewegen, waardoor vuilresten moeilijker verwijderd kunnen worden. Bovendien wordt de levenscyclus van de wasmachine verkort. Druk de knop voor halve lading in als je kleine hoeveelheden van soortgelijke spullen wast, anders verspil je veel water.

Centrifugeren

Voor tere stoffen stel je de machine in op een lagere centrifuge cyclus en een lagere centrifugesnelheid. Je bespaart op die manier niet alleen energie, maar worden jouw kleren minder versleten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *